Kulturní obohacení #prosinec2016

Zrovna jsem se chystala napsat nový článek o filmech a knihách, které jsem za předchozí měsíc viděla a přečetla, ale potom mě napadlo, že by nebylo špatné přidat sem i nějakou hudbu, případně zážitek z dalších kulturních aktivit jako divadlo nebo koncert. Proto jsem se rozhodla tenhle typ článků trochu pozměnit a aby nebyl až příliš dlouhý, dám vám sem od každého vždy jenom něco, co mě nejvíc zaujalo, ale případně třeba i zklamalo. Pokud by vás ale zajímalo více, na mém profilu na čsfd najdete moje hodnocení všech možných filmů, co jsem kdy viděla, na mém profilu na databazeknih zase hodnocení přečtených knížek a na hudbu používám Spotify, ale nejsem si jistá, jestli tam jde jen tak někoho sledovat, ale profil bych vám klidně dala.

Filmy

Jako obvykle začneme filmy, kterých jsem během prosince viděla celkem hodně. Za zmínku rozhodně stojí Anthropoid v britsko-české produkci, který se zabývá atentátem na Heydricha. V hlavním obsazení jsou jak naši velmi dobří herci (Aňa Geislerová), tak i britští (třeba Jamie Dornan, Cillian Murphy).

Co mě naopak lehce zklamalo byl nový díl Doby ledové: Mamutí drcnutí, která sice nebyla úplně špatná, ale čekala jsem od ní rozhodně víc. 

Stejně tak animovaný film Buchty a klobásy, který ale rozhodně není pro děti. Některé hlášky opravdu stály za to, nicméně na mě to občas bylo až zbytečně moc sprosté, i když s odstupem času to hodnotím celkem pozitivně.

V kině jsme s kamarádkami byly na Bezva ženská na krku. Nechala jsem se ovlivnit červenou barvou na čsfd a šla tam s tím, že to teda nemůže být tak hrozné, no za sebe musím říct, že mě to teda zrovna dvakrát neuchvátilo. Herecké obsazení mě nepříliš sympatické Petry Hřebíčkové a Jiřího Langmajera sice vyrovnal vždy sympatický Ondřej Vetchý, ale samotný děj mě moc nebavil.


Divadlo

V prosinci jsme se vypravili do Prahy do Divadla na Vinohradech, kde jsme shlédli činohru Pygmalion, které je adaptací stejnojmenné knižní předlohy B. Shawa. Z představení mám trochu smíšené pocity, chvílemi mě bavilo, chvílemi ne, takže je to u mě pořád tak 50 na 50. Každopádně herecké obsazení bylo dobré, v hlavních rolích se ukázal Jan Šťastný a Šárka Vaculíková.


Knihy


Během prázdnin jsem také alespoň trochu pokročila v čtení maturitní četby, kde se jen utvrzuji v tom, že mě starší literatura rozhodně baví víc než většina oddychové četby dnešních autorů. Ostře sledované vlaky od Bohumila Hrabala je i celkem tenká knížka, takže ji máte přečtenou během chvíle, nejsou tam žádné složité výrazy a děj zaměřený na to, jaký dopad měla válka na každodenní život obyčejných lidí je i docela zajímavý, byť často smutný.


Druhou přečtenou knížkou jsou Báječná léta pod psa, která vlastně spadá do současné literatury a jejímž autorem je Michal Viewegh. Tahle knížka je trošku delší, ale pořád nic hrozného. Mě osobně velmi bavila, jedná se o humoristický román zaměřený na život jedné rodiny během totality a normalizace.


Hudba



Co se týče hudby, tak v poslední době u mě převládají dva interpreti, a to Jaromír Nohavica, který má tak úžasné texty, které chytí za srdce snad každého a hlavně se v nich vždy tolik najdu, až tomu nedokážu uvěřit. Mám ráda úplně všechny, ale moje nejoblíbenější jsou Zatímco se koupeš a Polámaný anděl touhy, jedna krásnější než druhá.



Druhým interpretem, kterého přehrávám stále dokola je John Legend. Naprosto jsem se zamilovala do alba Love in the future a jelikož All of me samozřejmě všichni znáte, dát vám sem mojí vůbec nejoblíbenější a nejkrásnější For the first time a další skvělou Caught up.


Co v poslední době posloucháte, čtete, sledujete vy? Líbí se vám nový formát?

14 komentářů

  1. Mě film Anthropoid hodně nadchnul, nečekala jsme od toho až tak moc. :)¨
    http://svetobezci.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Buchty a klobásy vlastne ani pre deti nebol určený ale inak to bola strašná somarina ale vydržala som to pozerať celé už len z toho dôvodu, že som bola zvedavá kam až to zájde a film Anthropoid bol podla mna fajn a to má vojnové filmy vôbec nebavia. :)
    Inak máš fajn blog a teším sa na ďaľšie články. :)
    www.veraparadis.com

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, originální :) Johna L. taky miluju, All of me je moje oblíbená♥

    Adel z adeljulisova.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Skvelý článok :) Anthropoid chcem vidieť, čítala som o ňom dosť, tak som zvedavá. Inak, momentálne počúvam Arva Pärta a čítam severské krimi... zvláštne ma to upokojuje :D


    Zvláštne dievča
    Čítanie je sexy

    OdpovědětVymazat
  5. Z tvojho zoznamu som videla len Buchty a klobásy a podľa mňa to bol super oddychový film. Len ma mrzí, že ľudia to vnímajú až príliš povrchne a nevidia v tom aj hlbšiu myšlienku.
    Ak by som mala vybrať ja jednu vec za december, tak by to bol nový album od Lady Gaga. Nikdy som ju nepočúvala, ale toto CD milujem.
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  6. Na Anthropoid som chcela ist do kina, ale nakoniec to nevyslo.. Zato na novej Dobe ladovej som bola, a bola fajn, ale uz to nie je tak dobre ako tie diely predtym :) a Nohavicu mam tiez velmi rada :)

    OdpovědětVymazat
  7. To už je opäť nová Doba ľadová? Páni tak to si musím pozrieť. V poslednom čase už tie filmové novinky nejako nesledujem.

    OdpovědětVymazat
  8. Jee, to mi připomíná, že jsem se chtěla podívat na Anthropoid. Chystám se na to už snad měsíc. :D Tak jsem ráda, že ho doporučuješ. :)
    KattyLife
    Bali - den pátý: Pronásledované psy a dětmi

    OdpovědětVymazat
  9. zatim co se koupeš je moja oblubena :) a v divadle som taaak dlho nebola :(, parádne tipy

    OdpovědětVymazat
  10. Dobu ledovou už jsem neviděla ani nepamatuju, ale ani na ni už nemám chuť. Někdy je lepší mít jen jeden film, než (nevím, kolik jich je :D ).
    Na Anthropoid a Buchty a klobásy se plánuji mrknout, tak uvidím. A k těm sprostým slovům... Mně docela vadily i u Teda.
    Já na filmy moc nekoukám, ale jelikož teď blbne wi-fi na intru, mrkla jsem se na Dánskou dívku. Co se týče knih, mou poslední přečtenou knihou je Zabij mě znovu. Pravidelnou dávku přečtených knih najdeš u mě na blogu.:)
    Blog na zabití

    OdpovědětVymazat
  11. Díky za přípomenutí filmu Anthropoid, chtěla jsem ho vidět, ale nějak se mi vypařil z hlavy. :) Z divadelních kousků za sebe můžu vřele doporučit Krysaře ve Švanďáku, líbil se mi taky Modrý pták (pohádka i pro dospělé) ve Stavovském divadle. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Anthropoid sa určite chystám vidieť :)
    Drew's Beauty

    OdpovědětVymazat
  13. Také musím poděkovat za připomenutí. Na buchty a klobásy se chystám už dlouho i tu Bezva ženskou na krku bych si stáhla.:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář ♥