Jak na bezpečné opalování

Ahoj! Léto je v plném proudu a sluníčko to dává jaksepatří znát, proto je důležité se před ním také dostatečně chránit. V drogeriích, lékárnách i na internetu najdeme bohatý výběr produktů a je jen na nás vyzkoušet, jaký produkt nám bude nejvíce vyhovovat.


Důležité je samozřejmě znát svou pokožku, vědět, jak reaguje na sluneční záření a podle toho vybrat výšku ochranného faktoru. Pokud si nejste jisti, zjistěte si, jaký jste fototyp - například zde. Mě to například vychází nejlépe na fototyp II. Podle toho budete vědět, jaký ochranný faktor pro vás bude nejlepší.

A co je to vlastně ten ochranný faktor? SPF (sun protection factor) uvádí, kolik UVB paprsků přípravek propustí k pokožce. Pokud má produkt SPF 30, propustí pouze jednu třicetinu paprsků a doba pobytu na slunci se tak až třicetkrát prodlouží (pokud tedy obvykle na slunci zčervenáte třeba za 10 minut, s tímto přípravkem by se doba teoreticky prodloužila až na 300 minut). Je důležité však myslet na to, že se potíme, koupeme a otíráme do ručníku a všechny tyto činnosti ochranný faktor oslabují, proto bychom se měli pravidelně mazat každé dvě hodiny.


Já si tento rok velmi oblíbila opalovací produkty od značky Bioderma. Bioderma Photoderm Bronz je sprej s SPF 30, který by měl podporovat a prodlužovat přirozené opálení pokožky. Je voděodolný a vhodný i pro citlivou pokožku.


Vyhovuje mi lehká konzistence tělového mléka a praktický sprejový aplikátor. Mléko má bílou barvu, jen velmi jemně voní a do pokožky se vstřebá během chvilky bez toho, aby zanechalo bílé stopy nebo mastný film. Sama se záměrně zrovna moc neopaluji a i když používám poměrně vysokou ochranu, tak jsem se opálila docela hezky (já bývám většinou buď bílá nebo červená, takže si nemůžu stěžovat) a hlavně jsem se nespálila. Produkt jsem používala i na obličej, nijak mi pleť nedráždil ani nevysušoval a svůj účel splnil. I když je mléko voděodolné, i tak doporučuji každé dvě hodiny pravidelně mazat znova.



Druhým skvělým pomocníkem je Bioderma Photoderm Max, tyčinka na rty a citlivá místa s SPF 50+. Tady jde už o opravdu vysokou ochranu, která je skvělá na místa nejvíce náchylná ke spálení. Já ji používám především na rty, nos, uši nebo mateřská znaménka. Tato místa dokonale chrání a nemáte šanci se spálit. Tyčinka je takový větší balzám na rty, má příjemnou konzistenci a je bez parfemace. Na rtech je příjemný, lehce hydratační, ale je určitě nutné ho obnovovat častěji, pokud jíte a pijete, což předpokládám, že v takovém vedru máte po ruce tekutiny stále.



Nakonec tu pro vás mám tip na něco, co ale nejspíše většina z vás dobře zná a pokud ne, tak máte štěstí, že se opalujete do hněda. Jedná se o Panthenol, který seženete od nejrůznějších značek a v nejrůznějších konzistencích. Mě osobně však nejvíce vyhovuje tento pěnový aplikátor ala šlehačka. Pokud jste byli někdy spálení, tak jistě víte, že každý dotyk může být peklo a proto mi přijde tahle konzistence mnohem lepší než mléko nebo nějaký krém, protože je to opravdu lehoučká pěna, kterou nanesete na postižené místo, lehce rozetřete a necháte vstřebat. Pokožce se uleví a bude zklidněná.

Všechny produkty seženete na notino.cz, mají opravdu velký výběr nejrůznějších opalovacích, samoopalovacích i poopalovacích přípravků, akorát Panthenol tam neseženete přímo od této značky, ale od spousty jiných.


Opalujete se rádi? Jaký jste fototyp? Jaké produkty nejraději používáte?

11 komentářů

  1. ja som fototyp 3-4, takmer nikdy sa nespálim, ale aj tak používam vždy min. faktor 30 :) na telo mám biodermu suchý olej a na tvár ziaju, nemôžem sa sťažovať :)

    OdpovědětVymazat
  2. Opalovací přípravky nejsou bezpečné. Ve skutečnosti je to tak že rakovinu způsobují mnohem častěji právě opalovací přípravky, než slunce samotné. Na toto téma plánuji i článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O tom jsem jeste neslysela a clanek si urcite prectu, nicmene kdybych je nepouzivala, tak chodim cele leto cervena a to pro pokozku a telo taky asi neni nic nejlepsiho :-)

      Vymazat
  3. Paradoxně je to bezpečnější než opalovací krémy :). Ale nechci to tu zbytečně rozebírat, když to bude v článku, akorát bych zabírala moc místa tady v komentech :). Článek zveřejním zítra nebo dnes, uvidím jak stihnu dát všechny věci dokupy :).

    OdpovědětVymazat
  4. Já na přípravky na opalování moc nejsem, většinou se mažu jen když jsme na dovolené u moře :) Bohužel se mi to letos už i podařilo podcenit a spálila jsem se tak, že se doteď loupu, klasika :D

    News | Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo, ta tyčinka vypadá zajímavě! Já letos opět vsázím na Astrid :)

    Giveaway | Victoria's Secret, Dermacol, Avon...

    OdpovědětVymazat
  6. Keď som bola mladšia, mala som veľké problémy s opaľovaním a alergiou na slnko. Ale teraz je to už oveľa oveľa lepšie. Opaľovanie mám veľmi rada :) Zvyknem používať olej od značky Nubian, faktor 5, ale na tvár stále používam buď 30 alebo 50, lebo mám pehy a nechcem, aby mi ich vyťahalo ešte viac :D
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  7. Najradšej používam opaľovací krém od Ziaja, ktorý mám fakt stále pri sebe, pretože už aj slabé slnko ma dokáže poriadne spáliť. Zvyknutá som aj na krémy od Avonu. Biodermu som ešte nevyskúšala, ale vidím, že to budem musieť zmeniť. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Panthenol mám doma taky a je opravdu velmi příjemný. Tyčinku na rty bych si ráda koupila. Jinak nejraději používám opalovací oleje ve spreji. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
  9. Taktiež som fototyp II, na slniečku som rada, no vždy sa dôkladne ponatieram, na telo používam opalovacie mlieko od Piz Buin s SPF 30, na tvár hydratačný krém s SPF 30 a počas dňa si pleť ešte dodatočne chránim sprejom s SPF 50 od La Roche-Posay. Ochrannú tyčinku si chcem už dlhšie kúpiť, len sa stále neviem rozhodnúť od ktorej značky :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář ♥