Viděno a přečteno #1 Červenec 2016

Ahoj! Takový koncept článků jsem měla v plánu už delší dobu, ale až teď jsem konečně dopracovala k jeho realizaci. Bude to opět trochu oddych od kosmetiky, jelikož kromě toho mě taky moc baví sledování nejrůznějších filmů, seriálů a v neposlední řadě taky čtení knížek, i když už to zdaleka není to co bývalo. Ráda bych vám tu tedy každý měsíc ukázala, co jsem viděla a přečetla. Doufám, že to pro vás bude mít nějaký přínos a dá vám to inspiraci na co se třeba podívat nebo co si přečíst. Já osobně tipy na filmy a podobné vždy uvítám, tak věřím, že i vám budou vhod.

V každém takovém článku tedy budou 3 oblasti, a to filmy, seriály a knížky. Vše budu hodnotit na stupnici 0-5 (přičemž 5 je nejlepší), aby jste měli větší přehled, zda se mi daný snímek líbil nebo ne. Nejvíce obsáhlé budou jistě filmy a protože se mi to nechtělo nějak extra řadit, tak je budu dávat za sebou podle toho, kdy jsem je viděla. A to vím podle toho, že každý zhlédnutý film hodnotím na čsfd, tak pokud tam máte někdo taky účet, klidně si mě přidejte, já vás tam budu taky ráda sledovat. To je snad vše, co jsem vám chtěla sdělit a teď už jdeme k samotnému článku.

Filmy

Snowpiercer / Ledová archa
Sci-Fi / Drama / Thriller / Akční

Jedná se vlastně tak trochu o postapokalyptický snímek, kdy zemi zachvátila doba ledová a poslední přeživší jsou ve vlaku, který se nikdy nesmí zastavit. V nejzadnější části dlouhého vlaku jsou nejchudší, kteří ale už nechtějí snášet utlačování bohatých a několik z nich se rozhodne dostat až na začátek celého vlaku. Podle mě jde o zajímavý snímek se super atmosférou a vůbec mě zaujala celá myšlenka filmu, která mě donutila ke zhlédnutí a rozhodně toho nelituji. Pokud máte rádi sci-fi a k tomu nějakou tu akci, tak by se vám film mohl líbit.

Hodnocení: 


The Boy
Horor / Thriller

Horory jsou můj oblíbený žánr a ráda dám šanci všemu. Obživlá panenka sice není tak originální téma, ale příběh se mi sám o sobě docela líbil, stejně tak zpracování. Jen to u mě trochu zazdil ten konec, ale i tak film určitě stojí za zhlédnutí. V hlavní roli uvidíte Lauren Cohan, kterou můžete znát například ze seriálu Walking Dead. Pokud jste tenhle horor viděli, určitě mi napište vás názor na to, jak film skončil.

Hodnocení: 


Lída Baarová
Životopisný / Drama / Romantický

Film vypráví retrospektivně o životě mladé české herečky, která dostane pozvání na natáčení do berlínských ateliérů, které byly tehdy považovány za evropský Hollywood. Stává se velmi oblíbenou a neunikne pozornosti ani vysoce postaveným mužům jako Goebbles nebo dokonce Hitler. Já osobně jsem od tohoto filmu tolik neočekávala, protože jsem slyšela, že se moc nepovedl. Přesto jsem mu však chtěla dát šanci a nakonec nemůžu říct, že by to pro mě byl vyloženě "odpad" jako pro některé uživatele čsfd, ale na druhou stranu mě film ani nijak příjemně nepřekvapil. Prostě takový průměr. Líbilo se mi obsazení Lídy (Táňa Pauhofová) i Goebbelse (Karl Markovics), na druhou stranu Pavel Kříž jako Hitler mi připadal trochu komický. Samotný příběh nebyl špatný, nikde jsem se vyloženě nenudila, ale ani mě nic nepřesvědčilo k tomu, že bych tenhle film musela vidět znovu.

Hodnocení: 


Zootopia / Zootropolis: Město zvířat
Animovaný / Akční / Dobrodružný / Komedie / Rodinný

Už jsem říkala, že miluju animáky? Tak asi chápete, že ani tenhle jsem nemohla vynechat. O dobrodružství malého králíčka jako strážníka nemůžete přijít. Nevím jak to přesně říct, je to taková "mírnější" pohádka opravdu pro děti, i když se na ní pobaví i dospělí. Třeba animáky typu Madagaskar, Shrek apod. mi občas tím humorem připadají, že jsou pro dospělé a děti to nepochopí, ale tady je to opravdu takové milé a nenásilné i pro ty nejmenší a je tu o trochu míň té srandy pro starší. Čímž ale nechci říct, že byste se tady nepobavili, mě osobně se pohádka moc líbila a nemyslím si, že by byla vyloženě jen pro děti.

Hodnocení: 


The Purge: Election Year / Očista: Volební rok
Horor / Akční / Thriller

Jde už o třetí pokračování série Očisty, kdy vlastně jednou ročně je v noci na 12 hodin povolený jakýkoli trestný čin včetně vraždy. Podle mě jde o opravdu zajímavý nápad a ani zpracování nemám co vytknout. Občas je to docela děsivé, ať už díky různým maskám nebo náboženským maniakům. Ač to u filmů není moc časté, tak tady jde tahle série podle mě rozhodně film od filmu k lepšímu.

Hodnocení: 


Daddy's Home / Táta je doma
Komedie

Pokud máte rádi takové ty klasické americké komedie, tak tahle by se vám mohla líbit. Nevlastní otec zažije návrat biologického otce svých dětí a společně soupeří kdo z nich je ten opravdový táta. Nemůžu říct, že bych se občas nenasmála, podle mě je to super oddychovka a Will Ferrell s Markem Wahlbergem jsou super dvojka. A pokud nic jiného, tak na Marka se dá koukat celej film (a takovej malej spoiler: bude tam i nahoře bez) :D

Hodnocení: 


Prisoners / Zmizení
Thriller / Krimi / Drama / Psychologický

Na tenhle film jsem se také už chtěla podívat delší dobu. Jde o únos dvou malých holčiček a celé následné pátrání po nich. Film je celkově takový ponurý a dýchne na vás tu správnou atmosféru. Mě osobně se moc líbil, akorát má otevřený konec. Ano, skvělé filmy mívají otevřené konce, například Prokletý ostrov s DiCapriem. Možná je fajn, že si to celé můžete domyslet k vlastnímu uspokojení, ale mě to prostě nejde! Když si vymyslím tu svou variantu, tak mi v hlavě stejně pořád vrtá to "co když to tak ale nedopadlo." Vím, že to asi moc prožívám a je to trochu divný, ale možná bych byla radši i kdyby to dopadlo tou (pro mě) horší variantou, ale aspoň bych věděla jistě, že to tak je. Jsem v tomhle asi trochu divná, ale otevřené konce jsou zlo, i když chápu, že to má za cíl to, aby o celém filmu divák přemýšlel a dospěl k nějakému závěru. No mě rozčiluje, že prostě nevím jak to teda je a to, že si něco domyslím sama pro mě nemá dostatečnou hodnotu :D

Hodnocení: 


Polednice
Horor / Drama / Mysteriózní / Psychologický

Opět film, na který jsem se těšila již delší dobu a musím říct, že tady jsem byla trošku zklamaná. Rozhodně bych tenhle film nenazývala hororem, jedná se spíš o psychologické drama. Na druhou stranu horory nejsou zrovna silnou stránkou české filmové tvorby, takže se to dalo očekávat. I přesto měl celý film pěknou atmosféru a líbilo se mi i herecké obsazení, Aňu Geislerovou mám moc ráda. Nedokážu to přesně vyjádřit, jen jsem od filmu čekala asi trochu něco jiného (trailery jsou občas zavádějící) a ten konec byl trochu zvláštní, ale myslím si, že film za zhlédnutí určitě stojí.

Hodnocení: 


Seriály / Pořady

Grey's Anatomy / Chirurgové
Drama

Na tenhle seriál jsem se v červnu rozhodla podívat už podruhé, Chirurgové jsou prostě srdeční záležitost a celý tenhle seriál naprosto miluju. Aktuálně se zdárně blížím ke konci a k poslední sérii, kterou jsem napoprvé ještě neviděla. Ale v 10. sérii mě teda hodně naštvali, když změnili dabing hned několika hlavním postavám. S dabingem jsem se dívala od začátku jednak proto, že bylo těžké sehnat seriál v původním znění a nechtělo se mi každý díl stahovat, a jednak taky proto, že jsem dabingu neměla co vytknout, na postavy se skvěle hodil. Co ale udělali teď je docela katastrofa, hlasy se na herce vůbec nehodí a když celou dobu jste zvyklí na jiný hlas, tak se na to fakt těžko zvyká. No ale to nemění nic na tom, že tenhle seriál zbožňuju a nevím, co budu dělat až ho dokoukám. Snad u žádnýho jinýho jsem si tolikrát nepobrečela :) A je tam spousta krásných chlapů, jako třeba Patrick Dempsey!

Hodnocení: 


Knížky

Zabiják, Émile Zola
Světová literatura / Román

Tuhle knížku jsem začala číst hlavně kvůli blížící se maturitě, ale musím říct, že mě opravdu zaujala a baví mě. Je to vlastně naturalistický román o tom, co s člověkem dokáže udělat alkohol. Můžete zde také vidět podrobněji život dělnické třídy v 19. století ve Francii. No a tahle knížka se rozhodně řadí k těm, u kterých je velká pravděpodobnost, že oči nezůstanou suché. Nebo alespoň já občas měla co dělat a některé osudy jsou opravdu dost kruté. Nejvíce mě dostal asi osud jedné vedlejší postavy, osmileté holčičky Lalie, která se musela po smrti matky starat o domácnost a dva mladší sourozence a přitom jí její otec každý den v opilosti bil. No, prostě si myslím, že tahle knížka rozhodně stojí za přečtení, i když žádný John Green to není :)

Hodnocení: 


To je pro dnešek všechno, článek je sice trochu delší, ale snad vás bavil i tak a budu ráda za každé vaše názory, pokud jste něco viděli/četli nebo klidně nějaké vaše tipy na to, co bych měla sama vidět/přečíst :)


Jaký film jste naposledy viděli vy? Máte svůj oblíbený žánr?

12 komentářů

  1. Lídu Baarovou jsem viděla a souhlasím s tvým názorem. Zmizení je výborný, strašný film :-) Ostatní jsem neviděla, ale slyšela o nich :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat
  2. Zootropils jsem viděla už několikrát, moc se mi tento animák líbí ♥ O Lídě Baarové si také nemyslím, že by to byl vyloženě odpad, naopak, film jako takový se mi moc líbi, ikdyž samotné téma filmu není nijak veselé..

    GIVEAWAYAnother Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Jako poslední film jsem viděla Kód Enigmy a bylo to naprosto super!! :D A jako poslední knížku jsem četla (spíš poslouchala) Manon Lescaut od Nezvala a taky se mi to moc líbilo. Njn, maturita volá. :( :D
    Mr. Kev

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, že máme dost podobný vkus :) Na jednu stranu mám ráda thrillery, horory, napínavé filmy, ale na druhou stranu miluju animáky :D Zrovna lásku k animákům se mnou málokdo sdílí :D Souhlasím, Shrek je rozhodně film pro dospělé a Zootopia byla spíše pro ty děti no :) Ale i tak byla fajn. Jo a NESNÁŠÍM otevřené konce! :D Ale zrovna u toho Prokletého ostrova si myslím, že je to jasné. Pozor, SPOILER :D On se vyléčil, ale podle mě nechtěl žít s tím vědomím, že jeho děti i manželka umřely. Ta realita pro něj byla natolik bolestná, že radši předstíral, že se nevyléčil, aby mu udělali tu "operaci" mozku a on na to všechno zapomněl. Alespoň tak jsem to pochopila já :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zootopiu si chcem pozrieť teraz v Prahe s kamarátom, ktorý sa síce trošku vzpieral, ale už pochopil, že nemá zmysel odporovať žene :D
    World of Nicol

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný článek :) z těchto filmů jsem viděla jenom Lídu Baarovou a docela se mi to líbilo, ze začátku mě zaujalo to Prisoners/Zmizení, ale na otevřené konce taky moc nejsem, nejvíc nesnáším, když sleduji nějaký seriál a oni už nenatočí další řadu :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som z filmov nevidela ani jeden okrem Zootopie (tiež milujem animované filmy). Ale niektoré vyzerajú fakt zaujímavo, rozmýšľam nad horom The Boy. Inak sa mi páči, že tam dávaš tie hviezdičky, je to také prehľadnejšie naozaj. :)
    SweetSunshine

    OdpovědětVymazat
  8. hodně zajímavý výběr! Téměř vše jsem už viděla nebo vidět chci a já viděla dokument o Lídě Baarové - ten se mi moc líbil!
    A pokud jde o Očistu, nikdy bych se na ni nedívala sama. Ale je to horor dokonalej! ve všem.
    http://of-goldbook.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  9. The boy jsem nedávno také viděla. Líbil se mi, ale ani teď nedokážu říct, zda se mi konec líbil, nebo naopak zklamal. Zootropolis je krásný animák, ten se povedl.
    Miluji seriály, Chirurgové jsou fajn, ale nikdy jsem je nesledovala pravidelně.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  10. The boy a Lídu jsem viděla. Lída mi přišla taková půl na půl a The boy byl celkem fajn.

    Monča / KOSMETIKA PŘÍRODNĚ /

    OdpovědětVymazat
  11. na Zootropolis jsme nedávno koukali s přítelem a je to jeden z nejlepších animáků posledních let a dokonce bych se dovolila říct, že Dory nebyla zdaleka tak dobrá! Chirurgové jsou moje srdcová záležitost, koukám na ně celé roky a už se nemůžu dočkat další série :) poslední film, který jsem viděla byl Into The Woods a hooodně zajímavej příběh.

    OdpovědětVymazat
  12. Na The Boy se už delší dobu chystám. Zmizení - úžasný film..
    http://kvilla7.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý milý komentář ♥